De leraar als pedagoog


dd 22 November 2023. 

Pedagogiek is ook gevalideerd vanuit de PDG.


Module Pedagogiek


Centraal in deze module staan de pedagogische kennis en vaardigheden die een docent minimaal nodig heeft om zelfstandig te functioneren als tweedegraads docent.


Mijn PDG diploma zou mijns inziens validatie geven voor deze module. Helaas heeft de examen commissie nog geen uitsluitsel gegeven over mijn aanvraag  hiervoor. Ik heb twee jaar gedaan over de PDG opleiding en deze module heeft vrijwel dezelfde inhoud als de PDG. Sterker nog, de PDG gaat op sommige punten verder en dieper dan deze module.

Ondanks dat er nog geen validatie is, blijf ik wel de collega's volgen omdat ik ervan overtuigd ben dan andere docent en andere mede studenten meer inzicht en ook andere inzichten geven wat mij een betere leraar maakt.


LUK1 Pedagogisch klimaat in school en klas


Je creëert binnen gangbare authentieke praktijkcontexten in zowel avo als (v)mbo door waarneembaar gedrag een ordelijk en veilig leer- en leefklimaat, waarin leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot sociale, competente en zelfstandige mensen. Je motiveert leerlingen om te leren en stimuleert leerlingen om verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen leerproces. Je houdt aantoonbaar rekening met de sociaal-emotionele en morele ontwikkeling van leerlingen en met verschillen tussen leerlingen, waaronder verschillen in afkomst en cultuur. Je stemt je pedagogisch-didactisch handelen af op de onderwijsbehoeften van leerlingen. Je verantwoordt je pedagogisch handelen op basis van kennis van ontwikkeling van adolescenten, inzichten in groepsdynamica, (interculturele) communicatie en principes van klassenmanagement.st te typen.

CW 1.2 - Jouw pedagogische prioriteiten

 Pedagogisch prioriteiten spel & opstart.

Tijdens dit spel kregen we kaarten met stelligingen opgeschreven. Aan de hand van deze stellingen moesten we onze prioriteiten op volgorde zetten.

Er is geen goed of fout in dit spel. Het geeft aan wat jij op dat moement belangrijk vind. Hiermee kun  je goed onderzoeken wat jouw visie op onderwijs is.

Ik had dit al tijdens de PDG gedaan en was toendertijd erg stellig. Als bewust onbekwame docent had ik enige tunnelvisie nodig om  prioriteiten te stellen. Nu na een aantall jaar actief te zijn in het onderwijs zie ik andere dingen en heb ook meer inzicht.

Wat ik nu vooral aan visie ontwikkeld heb, is dat visie onderhevig is aan ervaringen en tijd. Dit spel zal bij mij altijd anders uitkomen dan eerdere keren.

Wat mij dit spel vooral leert is bewust zijn van je prioriteiten.

CW 1.3 - Groepsdynamica

Groepsdynamische processen

Groepsdynamica is menselijk. Tuckman heeft bier een mooi model van gemaakt. Hoewel het erg fijn is om aan de hand van modellen groepsdynamica te herkenne, weet iemdeen best wel hoe het zit.

Denk alleen maar terug aan je eigen middelbare school tijd. Zonder naar je eigen rol te kijken, herrinner je de groepsdynamica van de school, klas of jezelf. Het is erg herkenbaar hij iedereen acteerde op school.

En niet alleen op school, maar ook thuis binnen het gezin, sport of andere sociale omgevingen. Zelf nu als professional heb je hiermee te maken ind e omgang met colega's.

Waar we beust van moeten zijn, is dat dit bepalend kan zijn hoe veilig iemand zicht voelt ik de klas. Als leraar moet je hier wel bewust van zijn. JE kijkt niet alleen naar de groep, maar ook tegelijkertijd naar de individuele leerlingen. Hou ze in de gaten!

CW 1.4 - Adolescentiepsychologie

Adolescentiepsychologie.

Dit vind ik een lastig onderwerp. Iedereen meekrijgen en de groep in een positieve flow krijgen.

Tijdensd mijn tijd als trainer/coach van verschillende hockey teams had ik hie heel veel mee te maken. Een van de belangrijkste doelen van een team sport is winnen. En hierspeelt een flow een enorme, wellicht de meeste belangrijke factor een sleutelrol voor het behalen van doelen.

In het onderwijs zijn er ook doelen, leesdoelen. Iedereen is een schakel in dit proces. Vanuit de sport kan dit explosiever zijn dan ik mijn klassen. De gorpes dynamica is al tot op zekere hoogte gevormd. Hierdoor kan ik makkelijker gezamelijke doelen halen dan in klassen die nog niet gevormd zijn.

DIt heeft te maken met het feit dat ik de groep pas krijg nadat ze al anderhalf jaar in opleiding zijn en een deel DPV achter de rug hebben. De gene die niet mee kunnen komen om wat voor reden dan ook, zijn er niet meer of gaan weg.

Ook in deze overgebleven groep moet ik die flow vinden en vasthouden.

Moeilijk, maar heel erg leuk!

CW 1.5 - Klassenmanagement: ordeverstoringen voorkomen

Klassenmanagement en goed lesgeven

Klassenmanagement: ordeverstoringen voorkomen

 

Ordeverstoringen voorkomen. Ik schrijf het nog maar eens op. Tijdens de bijeenkomst werd een foto van een klas uit de jaren 50 gepresenteerd. Hoewel ik op de lagere schoool zat in de jaren 70, verschilde het onderwijs qua orde verstoringen niet zoveel van de decennia daarvoor.

Im ga het even bot opschrijven, orde verstoringen heeft mijns inziens veel te maken met respect voor elkaar. MEt harde hand les geven werkt niet, en iedereen vrij laten ook niet. Respect is de sleutel tot het voorkomen en verhelpen van verstoringen.

Ook bij dit onderwerp hadden we een spel om te beoordelen wanneer je iemand of een groep leeringen op welke manier aangesproken wordt. Wat mij vooral opgevallen is, is dat op welke manier en op welk moment ook, je eerst moet weten wat er met de groep of induviduele leerling speelt voordat je actie onderneemt. En de keuze van actie hangt af van a) mate van verstoring en b) reden waarom.

Ik herken dit wel. Mijn visie  op de weegschaal heirin ligt zwaarder op de reden dan de uiting.

Maak ook wel eens een foute keuze hierin. Zolang ik luister, krijg ik meer begrip. Hoef het er nog niet mee eens te zijn, maar begrip helpt.

CW 1.6 - Omgaan met ordeverstoringen en Pedagogische tact

Omgaan met ordeverstoringen en pedagogisch tact

CW 1.7 - Gastcolleges en onderzoek

Gastdocenten Lydia & Danielle
Stevig voor de klas

Geen idee wat ik kon verwachten. HEt was in het begin een beetje vaag. Achteraf was het heel erg leuk. We moesten ons uiten en beoordelen. en elkaar uiteraard.

Allemaal in een open ruimte. Lekker fysiek bezig.

Had ik er wat aan? Niet op pedagogisch gebied denk ik. Maar wat ik er wel van geleerd heb is dat ik mijn mede studenten veel beter heb leren kennen! En dat is heel veel winst hoe ik naar anderen kijk. Dit was een meer persoonlijker college dan andere college's en dat voelde heel erg goed.

CW 1.8 - Motivatie en eigenaarschap

Motivatie en eigenaarschap

Hoe motiveer ik leerlingen. Moeilijk onderwerp. Kort gezegd kan ik mijn leerlingen alleen motiveren als ikzelf gemotiveerd ben. Hier zijn vele werkvormen voor.

Mijn ervaring is dat leerlingen spiegelgedrag vertonen. Als ik een bepaalde emotie toon, zullen zij dat overnemen. Hiermee kan ik sommige klassen richting geven en sturen naar waar ik ze wil hebben.

Dit is een prces wat ik nog niet goed beheers, maar wel leuk vind om als werkvorm te gebruiken.

Als ze gemotiveerd zijn, zullen ze ook eigenaarschap nemen.


Leeruitkomst 2 - Leerlingbegeleiding


In de onderstaande collegereeks werken we aan de volgende leeruitkomst


Je brengt in kaart hoe de leerlingbegeleiding op een school wordt vormgegeven en welke functies hierbij zijn betrokken. Je beschrijft welke rol jij als docent kan en wil spelen in de begeleiding van leerlingen in brede zin van het woord, zowel in avo als (v)mbo. Je signaleert leer -, gedrags- en ontwikkelingsproblemen en –stoornissen en houdt hier rekening mee in je onderwijs en begeleiding. Je onderbouwt je pedagogisch-didactisch handelen door middel van vakliteratuur. Je benoemt welke taken mentoren en studieloopbaanbegeleiders hebben, zowel in avo als (v)mbo en welke gespreksvaardigheden zij nodig hebben. Je benoemt je eigen ontwikkelpunten op het gebied van mentoraat en studieloopbaanbegeleiding.

CW2.1 - Inclusief passend onderwijs

Inclusief passend onderwijs

CW2.2 - Rekening houden met specifieke onderwijsbehoeften

Onderwijsbehoeften

CW2.3 - mentoraat, studieloopbaanbegeleiding en communicatie

Coaching en mentoraat

CW2.4 - Gastcolleges

Je volgt het tweede deel van het gastcollege. Je sluit dus aan bij de gastdocent waar je het eerste gedeelte in periode 1 bij hebt gevolgd:

Edith de Vries, trainer Stevig voor de klas (zie brochure)

Richard Jones, auteur van de Burn-out bestendige docent. In zijn workshop krijg je praktische tips voor goed klassenmanagement aangereikt, om zo een eventuele burn-out te voorkomen. 


Leeruitkomst 3 - School en Maatschappij


Je onderzoekt de pedagogische functie van de school waarbij je ingaat op welke manier jouw school invulling geeft aan burgerschap. Ook onderzoek je welke sociaalmaatschappelijke rol jij als docent hebt in relatie tot kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming en welke ethische verantwoordelijkheden dit met zich meebrengt. Je draagt bij aan burgerschapsvorming waarbij je rekening houdt met diversiteit in de samenleving en de maatschappelijke, regionale en internationale ontwikkelingen en de morele ontwikkeling van leerlingen.

CW2.5 - Burgerschap

CW2.6 Diversiteit

CW2.7 Morele ontwikkeling

CW2.8

We sluiten de collegereeks Pedagogiek af met het Pedagogische Prioriteitenspel. Neem de resultaten van de eerste keer mee naar het college.